Una din cele mai multe griji pe care si le fac romanii sunt cele cu privire la odihna zilnica, fiind preocupati ca timpul se comprima si au din ce in ce mai putin timp pentru a se odihni, motiv pentru care nu fac fata solicitarilor zilnice.
Motive pentru care oamenii nu se odihnesc corespunzator:
- iluminatul artificial;
- ecranele telefoanelor mobile si ale calculatoarelor;
- lumina ecranelor de la televizoare;
- sarcinile locului de munca;
- grijile si preocuparile;
- cluburile si petrecerile;
- alimentatia necorespunzatoare;
- sarcinile si responsabilitatile prea mari;
- lipsa unor conditii care permit odihna (lenjeria corespunzatoare, patul, un loc de dormit corespunzator).
Odata cu aceste motive mai intervin si unele aspecte care tin de personalitatea fiecaruia, astfel incat unii dintre romani vad somnul ca pe o necesitate, iar altii ca pe o optiune de a petrece timpul liber in relaxare. Pe cand unii considera ca ar dori si pana la 12 ore pe zi, sa munceasca doar 6 si sa aiba restul orelor pentru familie, altii ar considera ca doar 6 ore sunt suficiente pentru a-si reface organismul si pentru a se pregati pentru o noua zi.
Lipsa somnului zilnic si saptamanal ii pe pe unii dintre oameni sa aiba schimbari bruste de comportament, sa fie nelinistiti, sa isi schimbe starile de dispozitie, si in cele din urma sa devina depresivi si sa nu mai faca fata vietii.
Riscurile lipsei de somn
Atunci cand dormi prea putin esti dispus mai mult accidentelor rutiere, esti tentat sa iti pierzi concentrarea, sa fii neatent, sa ai un sistem imunitar scazut, sau sa devii un potential pacient la cardiologie. Unii specialisti spun ca atunci cand lipsa somnului este mai mare atunci esti mai predispus obezitatii, motiv pentru care mananci pe fuga mai mult, te hidratezi necorespunzator, astfel incat organismul tau ajunge sa nu se mai poata controla si sa reactioneze intr-o maniera diferita. De asemenea, lipsa somnului in adolescenta poate avea efecte in ceea ce priveste dezvoltarea creierului si a personalitatii adolecentilor.