droguridroguri

Cercetatorii au stabilit de mai mult timp ca marijuana poate provoca pierderi de memorie, dar un nou studiu arata ca fumatul de canabis ii poate face pe utilizatori mai predispusi la a-si „aminti” lucruri care nu s-au petrecut in realitate.

Oamenii de stiinta au masurat activitatea electrica din celulele nervoase ale unor sobolani de laborator, carora li s-a administrat o substanta cu efecte asemanatoare celor ale tetrahidrocanabinolului (THC), substanta activa din marijuana.

Drogul a avut efecte minore in fiecare regiune a creierului, luata individual, insa a afectat sincronizarea dintre anumite regiuni cerebrale. Mai exact, au distorsionat fluctuatiile normale ale activitatii electrice, undele cerebrale, in hipocampus si cortexul prefrontal.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fumatorii de marijuana abstinenti prezinta o susceptibilitate crescuta de a avea amintiri false, de a esua in identificarea stimulilor falsi precum evenimente care nu s-au intamplat.

Problemele ar putea fi legate de schimbarile de ordin fiziologic pe care canabisul le are asupra creierului. Atat memoria slaba, cat si amintirile false pot fi rezultatul efectelor pe care le are marimea hipocampusului, o regiune cheie a creierului implicata in procesarea amintirilor. O lipsa de sincronizare intre hipocampus si cortexul prefrontal – regiuni asociate cu memorarea si luarea deciziilor.  Acest lucru se observa si in cazul pacientilor care sufera de schizofrenie.

Abuzul de marijuana este un lucru comun printre suferinzii de schizofrenie. De fapt, intr-un alt studiu, cercetatorii au aratat ca THC-ul a reusit sa induca simptome de schizofrenie chiar si pacienţilor complet sanatosi.

Efectele adverse frecvente ale consumului sunt anxietatea crescuta, teama, lipsa de in credere si panica, resimtite de 20 pana la 30 % dintre consumatori.

Psihoza, halucinatiile si pierderea identitatii personale sunt unele dintre efectele adverse ale celor care consuma marijuana in cantitati foarte mari. Halucinatiile vizuale si auditive sunt foarte comune. Cel mai des, consumatorul aude o silaba sau un sunet repetata in mod continuu, pana cand efectul drogului scade sau e inlocuit de un alt sunet.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *