Un supercomputer poate face trilioane de operatii pe secunda, fiind cele mai rapide si mai puternice computere din intreaga lume. Primul supercomputer a fost introdus in lume in anii 1970, iar pana in anii 1990, astfel de masinarii au adoptat mii de procesoare, lucru care a marcat inceputul unei noi ere, bazata pe supercomputere. In secolul XXI, sute de astfel de procesoare formeaza supercomputerele, avand abilitatea de a ajuta oamenii in mai multe domenii din viata. In iulie 2015, presedintele Obama a semnat un contract care anunta ca SUA va construi cel mai rapid supecomputer din lume, pana in anul 2025.
Computerele sunt computere, si nu ar putea sa conduca lumea. Insa, acestea pot sa ne ajute sa facem calcule masive, pe care un laptop sau un PC normal le-ar rezolva in zeci de ani. Supercomputerele reprezinta cea mai mare inventie a oamenilor din ziua de azi si ar putea sa aduca imbunatatiri in medicina moderna, afaceri, stiinta tehnologie, securitate si alte domenii.
Unde ar fi de ajutor supercomputerele?
Medicina- diagnosticarea si tratarea cancerului. Un genom reprezinta un set complet de instructii ADN in celulele organismului. Incepand din anul 1990, mai multe proiecte privind genomul uman au adunat foarte multe date prin intermediul bioinformaticii, folosind supercomputere. Astfel, atunci cand tehnologia progreseaza, costul secventierii unui genom uman devine un proces din ce in ce mai usor si mai rapid. In viitor, oamenii de stiinta spera sa dezvolte terapii si tratamente in functie de fiecare pacient, si asta cu ajutorul supercomputerelor.
Zboruri supersonice- Dinamica fluidelor, studiul fluidelor in miscare, ar putea sa ajute in eforturile oamenilor de stiinta de a face zborurile supersonice un lucru potrivit pentru utilizarea comerciala. Supercomputerele pot face acest lucru, datorita evolutiei si progresiilor ce se inregistreaza in avansarea acestei tehnologii de ultima generatie. Exista foarte multe obstacole in prezent, cum ar fi boom-urile sonice foarte zgomotoase si materialele de constructie foarte scumpe. Insa, oamenii de stiinta se ocupa in prezent de aceasta problema si isi doresc sa faca zborurile supersonice o realitate pentru noi.