Persoanele care sufera de aceasta tulburare prezinta o serie de simptome, precum o preocupare excesiva in legatura cu un defect fizic (fie ca acesta este observabil sau nu), tulburari de comportament ori de includere sociala din cauza „defectului”, dar si asocierea ori aparitia pe fondul unei alte boli (bulimie, anorexie, izolare sociala, depresie, fobie sociala, sindromul personalitatii posesive, comportament obsesiv-compulsiv etc).
Persoanele cele mai predispuse la tulburarea dismorfica corporala sunt perfectionistii, narcisistii, introvertitii, personalitatile izolante si evitante, pacientii cu tulburari psihice maniacale si schizoizi
Tratamentul este foarte important, desi, dupa cum ne asteptam, in Romania posibilitatea de tratare a tulburarii dismorfice corporale este practic inexistenta. In contrast cu cele mai multe boli psihice, tulburarea aceasta face nota discordanta pentru ca pacientii rezista la formele de terapie clasica. Cea mai eficienta forma de tratare este terapia comportamentala de grup, in care pacientii incearca sa stabileasca exact ce vede societatea ca fiind frumos, acceptabil, tolerabil, si ce anume reprezentam noi in ea. Aceasta terapie, ca si celelalte forme folosite, sunt utilizate in colaborare cu tratamentul medicamentos, care are ca scop imbunatatirea starii de spirit a pacientilor, facandu-i susceptibili la schimbare. Un alt lucru interesant legat de suferinzii de aceasta tulburare este ca medicatia de tip placebo nu are efect, spre deosebire de preparatele anti-depresive.