Cu totii cunoastem acel sentiment oribil care este datorat lipsei de somn. Suntem ursuzi, adormiti, avem vederea incetosata, si suntem complet dezinteresati de ceea ce avem de facut in ziua respectiva. Oricum, poate parea ca un lucru nestiut, insa lipsa somnului poate avea un impact enorm asupra vietii noastre si nu un impact tocmai pozitiv.
Lipsa de somn poate cauza probleme de sanatate serioase
Dereglarile de somn si pierderea somnului pot fi un factor serios de risc pentru bolile de inima, atacurile de cord, insuficienta cardiaca, batai neregulate ale inimii, hipertensiune arteriala , diabet si paralizie. Potrivit cu unele cercetari, 90% dintre oamenii care sufera de insomnie(tulburare de somn caracterizata de adormitul cu greu si de mentinerea unui somn bun si lung) mai sufera si de alte afectiuni care le pun in pericol sanatatea.
Lipsa de somn poate cauza depresie
Acest lucru se poate intampla in acelasi timp cu lipsa cronica de somn. Oamenii care au fost diagnosticati cu depresie sau cu anxietate au fost mai predispusi la a dormi mai putin de sase ore pe noapte. Cea mai comuna tulburare de somn, insomnia, are cea mai profunda legatura cu depresia.
Intr-un studiu din 2007, persoanele ce sufereau de insomnie erau mai predispuse la a deveni depresive decat cele care nu sufereau de insomnie. Insomnia si depresia se hranesc una pe cealalta. Lipsa de somn agraveaza deseori simptomele depresiei, iar depresia poate face din a adormi un proces mai greu de realizat.
Lipsa de somn poate cauza cresterea in greutate
Lipsa de somn poate creste senzatia de foame, poate creste apetitul, ba chiar poate fi legata de obezitate. Un studiu din 2004 a demonstrat ca cei care au dormit mai putin de sase ore pe noapte erau 30% mai predispusi sa devina obezi decat cei care dormeau 8-9 ore pe noapte.
Ghrelin este o chimicala care stimuleaza apetitul iar Leptina este o chimicala care il suprima. Studiile recente arata ca lipsa de somn face ca trupul nostru sa favorizeze cresterea nivelului de Ghrelin si scaderea nivelului de Leptina.