bariere de comunicare

Diferente au existat mereu in companii, diferente ce tin de puncte de vedere sau de indeplinirea sarcinilor. Acest lucru inseamna ca o multime de companii economice din Romania se confrunta cu bariere de comunicare in randul sef-subordonati, colegi-colegi.

Diferente de perceptie si de personalitate

Nu exista doi oameni care sa perceapa un lucru exact in acelasi mod, ceea ce am deduce dintr-un anume incident. Unul va intelege ceva, iar altul altceva. Acest lucru poate actiona ca o bariera majora de comunicare pentru ca ceea ce am trasmite catre un subordonat sau un coleg se va baza pe perceptia proprie, iar acesta va intelege ceea ce perceptia sa ii va spune.

Daca cele doua puncte de vedere prezinte diferente majore, se provoaca o neindeplinire a sarcinilor, lucru care poate afecta intreg demersul unui proces, dar si neintelegeri in echipa. In mod similar, doua personalitati vor avea o influenta majora asupra unui stil de comunicare, indiferent daca acestea sunt elocvente si suficient de clare in obtinerea punctului forte.  De multe ori, oamenilor le este greu sa spuna ce gandesc, ce vor sa faca mai departe si implicit acest lucru va conduce la obtinerea unor conflicte, ceea ce ar putea determina insuccesul unui proces de comunicare.

Diferite aspecte ale comunicarii pot conduce la bariere, ceea ce inseamna ca un loc de munca se poate confrunta cu o multime de elemente care pot denatura procesul comunicarii. Chiar comunciarea verbala si cea scrisa poate emite semnale diverse, pentru a rupe firul unui mesaj.

Diferentele de personalitate, dar si de educatie sunt primele care conduc la un mesaj denaturat, si implicit la ceea ce inseamna o interpretare gresita a textului. Fiecare punct de vedere se discuta impreuna cu colegii, se exprima si se analizeaza pentru a trimite mai departe cel mai bun raspuns, in maniera in care contextul sa fie neschimbat si pe acelasi curs.

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *