bateriebaterie

O echipa de cercetatori sustine ca a reusit sa gaseasca o modalitate de a incarca mai rapid traditionala baterie pe litiu-ion gasita la smartphone-uri si tablete. Tot ceea ce este necesar este adaugarea unei anumite substante in continutul bateriei pentru a-i mari astfel capacitatea.

Noua baterie modificata, realizata de un grup de cercetatori de la Universitatea Nanyang din Singapore, ar putea sa se incarce din starea de epuizare completa pana la 70% din capacitate in doar doua minute. Pe langa aceasta, cercetatorii spun ca va avea si o durata de viata de pana la 20 de ani pana sa necesite inlocuirea.

Daca va ajunge pe piata, aceasta baterie va face de rusine de-a dreptul toate bateriile smartphone-urilor din momentul de fata. Prototipul foloseste un gel conceput pentru accelerarea procesului de incarcare. Secretul consta, dupa spusele cercetatorilor, in inlocuirea grafitului folosit in mod normal la anodul bateriei (polul negativ) cu un gel realizat din dioxid de titaniu, un ingredient abundent si ieftin ce poate fi gasit in cremele de protectie solara. Aceasta substanta, cand este intinsa si dispusa sub forma de nano-tuburi cu o grosime de 1.000 de ori mai mica fata de un fir de par uman, accelereaza reactiile chimice ce au loc in interiorul bateriei.

O baterie normala litiu-ion rezista aproximativ la 500 de cicluri de incarcare, insa prin utilizarea acestui gel, cercetatorii spun ca acest numar poate fi marit pana la 10.000. Daca bateria va fi intr-adevar atat de puternica pe cat anunta cercetatorii, cu siguranta va provoca entuziasm in randul cumparatorilor. Cand sunt intrebati in sondaje care sunt principalele nemultumiri legate de smartphone-uri, durata scurta de viata a bateriei este pe primul loc la neajunsuri. Spre deosebire de microprocesoarele pentru computere, spre exemplu, care avanseaza si isi dubleaza sau tripleaza capacitatile aproximativ la fiecare 18 luni, bateria pe litiu-ion nu a cunoscut decat imbunatatiri minore pe parcursul ultimilor ani.

Oamenii de stiinta nu spera doar sa imbunatateasca bateriile pentru telefoane, dar sa revolutioneze si industria automobilelor electrice, care se bazeaza tot pe astfel de baterii. Cercetatorii implicati in proiect spun ca gelul respectiv este foarte ieftin de fabricat si dupa parerea lor aceste baterii ar putea ajunge pe piata in maxim doi ani.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *