menopauza

          Menopauza este o perioada fiziologica ce reprezinta incetarea ciclurilor menstruale, urmare a oprii secretiei hornale ale ovarelor (estrogeni si progesteron).

1. FITI ATENTE LA APORTUL CALORIC. Aportul caloric pentru o femeie tanara, in plina activitate este aproximativ 1800-200 cal/zi. Odata cu aparitia menopauzei, metabolismul are o incetinire considerabila. In urma studiilor s-a constatat ca aproximativ 1600 cal/zi sunt chiar suficiente.

  1. ALEGETI VARIANTELE UNEI ALIMENTATII CAT MAI DIETETICE. Nu trebuie sa renuntati la mancarea voastra preferata, dar este indicat sa se “economiseasca” pe cat posibil capitolele zahar si grasimi. Se pot inlocui usor alimentele preferate cu cele asemanatoare cu acelasi gust patrunzator. De exemplu, in loc de o felie de tort de ciocolata poti savura o tarta cu fructe. Acest principiu se poate aplica la toata gama de alimente.
  2. DIMINUATI GRASIMILE ANIMALE. Pentru a evita cresterea colesterolului si a trigliceridelor din sange incercati sa folositi uleiuri vegetale, in cantitati cat mai mici posibile. Este recomandat a se renunta la mezeluri, tocaturi si altele din aceiasi gama. Daca va hotarati sa consumati gama aceasta de produse este indicat sa nu fie consumate sub forma prajita.
  3. INLOCUITI CARNEA CU PESTELE. Pestele este un aliment dietetic prin definitie, iar pestele gras contine acizi grasi nesaturati omega-3 cu rol protector cardiovascular. Indiferent cat ar fi de gras, pestele este similar din punct de vedere caloric cu carnea. Nu este o problema daca consumati foarte des somon, ton, macrou, hering, sardine.
  4. ALEGETI PRODUSELE LACTATE “SLABE”. Laptele si produse lactate sunt cea mai buna sursa de calciu, cu conditia de a fi degresate pentru a fi consumate in cantitati substantiale. Calciu din lapte este insotit de vitamina D care favorizeaza absorbtia, dar si fixarea lui in oase.
  5. CONSUMATI LEGUME LA DISCRETIE. Bogate in vitamine, minerale, apa, fibre si sarace in calorii, legumele contin substante vegetale benefice numite fitonutrienti, cu actiune similara hormonilor estrogeni umani. Acestia mentin elasticitatea pielii, peretii articulari si articulatiilor, protejeaza vasele sangvine impotriva oxidarii si reduc riscul de boli cardiovasculare.
  6. BETI MULTA APA SI NU DE ORICE FEL. Consumul de apa va poate ajuta in prevenirea osteoporozei pentru ca apa bogata in minerale este inevitabil bogata si in calciu. Este bine sa consumati apa cu rezidu fix mai mare de 500mg/l si continut de calciu cuprins intre 120-400 mg/l. Este indicat sa evitati bauturile carbogazoase deoarece contin multi fosfatin, care impiedica fixarea calciului in oase.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *