SinapsaSinapsa

Evolutia ne-a „tunat” fiecare aspect al urechii pentru a asigura supravietuirea intr-o lume dominata de tigrii cu dinti sabie si mamuti. Nu stim sigur, nu e ora de istorie acum. Inapoi la ureche, insa.

In primul rand, forma aceea ciudata, cu toate acele cute si ondulatii nu e doar o bolborosire zbarcita a evolutiei – toate elementele urechii sunt programate exact asa cum ar trebui pentru a calauzi undele sonore intr-un mod in care ne permite sa identificam directia din care pradatorul se furiseaza inspre noi.

Nimic surprinzator? Dar ce ziceti de asta: puteti sa auziti temperatura. Da, asta e o combinatie de cuvinte pe care tocmai am folosit-o. Si nu, nu este o gluma.

Asta a declarat o firma britanica de advertising, Condiment Junkie (chiar daca nu ar fi chiar prima noastra alegere pentru stiinta) care au facut un experiment pentru a vedea daca participantii pot determina diferenta dintre ceaiul rece si ceaiul cald turnat intr-un pahar, doar ascultand sunetul. Potrivit rezultatelor lor, surprinzator de multi, adica 96% dintre voluntarii testati au „ghicit” corect temperatura bauturii. Unii cred ca acest fenomen are loc din cauza diferentei de vascozitate dintre lichide. Moleculele dintre-o bautura rece sunt mai putin energice, spre deosebire de moleculele dintre-o bautura calda. Iar urechile noastre sunt atat de super-smechere, incat pot sa auda cat de lenese sunt moleculele.

Celalalt lucru surprinzator despre corpul nostru? Pentru o perioada, oamenii de stiinta au estimat ca exista 100 de miliarde de neuroni in creierul uman. Teoria s-a dovedit neadevarata, descoperindu-se ca cifra adevarata este mai aproape de „doar” 86 de miliarde. Dar, sa nu uitam de sinapse, care fac legatura intre neuroni: numarul total al acestor sinapse este de 100 de trilioane. Un numar de 1.000 de ori mai mare decat numarul total de stele din galaxia noastra, Calea Lactee.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *