obezitateobezitate

Cred ca ai auzit pana acum ca obezitatea poate determina cresterea riscului privind bolile de inima sau diabet. dar totusi, s-ar putea sa nu stii ca acea cantitate de grasime in plus poate avea si alte efecte devastatoare asupra sanatatii, cum ar fi cancerul. Un studiu recent arata ca 10% din cancerele de rinichi, ficat si de colon au la baza excesul de greutate.

Institutul National de Cancer estimeaza ca obezitatea sta la baza a 34.000 de noi cazuri de cancer la barbati si 50.000 la femei, in fiecare an.

Obezitatea este o problema de sanatate publica ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane din tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare, motiv pentru care Parlamentul European a dat in 2007 o dispozitie pentru recunoasterea oficiala a obezitatii drept boala cronica pentru impiedica discriminarea persoanelor obeze.

Impactul obezitatii asupra starii de sanatate depinde de mai multi factori individuali: sex, varsta, metabolismul grasimilor si prezenta sau absenta activitatii fizice. De exemplu, o femeie in varsta care desfasoara zilnic activitate intensa este mai putin predispusa sa dezvolte complicatii ale obezitatii decat un barbat tanar sedentar.

De asemenea, potrivit unui studiu, obezitatea poae provoca aparitia migrenelor. Johns Hopkins, un cercetator, a studiat comportamentul a 4000 de oameni si a descoperit ca, cu cat greutatea corporala este mai mare, cu atat episoadele de migrene sunt mai dese. Persoanele obeze detin un procent de 81% de a eperimenta cel putin 14 migrene in fiecare luna, in comparatie cu cei care au o greutate normala.

Femeile obeze intalnesc frecvent probleme de fertilitate. In urma unui studiu, s-a demonstrat ca, in 90% din cazurile femeilor obeze s-a dezvoltat sindromul ovarelor polichistice, o afectiune asociata cu infertilitatea.

Sedentarismul este de departe cea mai frecventa cauza a obezitatii fiind din ce in ce mai prezent in viata omului modern. Multe persoane urasc sa faca miscare, iar altele sunt prea ocupate pentru a face sport, fiind ocupate cu cele mai noi cuceriri tehnologice ale lumii moderne: telecomanda televizorului, liftul sau automobilul, care elimina activitatea fizica din viata cotidiana.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *