risc

In general, cei care sunt dispusi sa accepte riscuri sunt adolescentii si tinerii. Impulsivi si imaturi, acestia fac de foarte multe ori prostii, fara sa gandeasca de doua ori inainte. Cu toate acestea, noile cercetari sugereaza ca asumarea de riscuri nu poate fi un semn de imaturitate ci, mai degraba, ar fi o dovada clara ca persoana este destul de inteligenta si deschisa la noile provocari.

Studiul a fost realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Turku, Finlanda, si a analizat 34 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani. Dupa ce participantii au fost supusi la teste psihologice pentru a se stabili exact daca sunt dispusi sa isi asume riscuri sau nu, oamenii de stiinta i-au impartit pe acestia in doua grupe. Cercetarile din trecut au descoperit ca cei care nu obisnuiau sa isi asume unele riscuri erau mai inteligenti. Cu toate acestea, oamenii de stiinta din prezent au fost surprinsi sa afle ca lucrurile stau exact invers.

Asumarea riscurilor

„Ne asteptam ca tinerii care nu sunt dispusi sa isi asume unele riscuri ar da dovada de o retea neuronala mai putin dezvoltata, fata de cei care iau decizii rapide si isi accepta riscurile”- sutine Dagfinn Moe, om de stiinta de la SINTEF si analist in comportament. In timpul studiului, oamenii de stiinta au folosit imagistica prin rezonanta magnetica, cu scopul de a vedea mai bine cum functioneaza creierul participantilor. Acestia s-au concentrat asupra materiei albe a creierului, care contine reteaua neuronala si este esentiala in intretinerea comunicarii dintre diferite regiuni ale creierului. Din moment ce este atat de important pentru functia cognitiva, materia alba este adesea descrisa ca „autostrada creierului”, examinand si materia cenusie a participantilor.

Astfel, in urma unor teste, oamenii de stiinta au descoperit ca participantii care au luat cele mai riscante decizii au dat dovada de o activitate neuronala mai intensa, spre deosebire de cei care au analizat si au evaluat situatia per ansamblu. Cu alte cuvinte, siguranta nu inseamna neaparat ca esti un om mai inteligent, oamenii de stiinta sugerand ca cei spontani si care isi asuma o serie de riscuri sunt cu mult mai destepti comparativ cu ceilalti.

De admin