Tipurile de climaTipurile de clima

Nebulozitatea foarte redusa si durata mare de stralucire a Soarelui fac ca in aceste arii sumele anuale ale radiatiei globale sa fie foarte ridicate (reprezentand 9 80-85% din cele ale regiunilor cu climat tropical arid si semiarid).

In consecinta mediile termice anuale sunt putin mai reduse decat in climatele tropical arid si semiarid. Climatului subtropical arid ii sunt caracteristice medii termice anuale cuprinse intre 16-22oC, iar climatului subtropical semiarid, temperaturi medii anuale de 11-18oC. Regimul termic anual este unul simplu, cu un singur maxim, in lunile de vara (iulie-august in emisfera nordica / decembrie-ianuarie in emisfera sudica) si un singur minim, in lunile de iarna (ianuarie-februarie, respectiv iunieiulie).

Amplitudinile termice anuale pot depasi in ambele tipuri climatice valoarea de 20oC si chiar de 25oC. Regimul termic diurn este unul contrastant cu amplitudini mai mari decat cele anuale. Maximele termice absolute sunt foarte apropiate de cele ale regiunilor tropicale aride sau semiaride.

Se remarca in acest sens temperatura de 56,7oC inregistrata pe 10 iulie 1913 in Valea Mortii (Death-Valley) din California (S.U.A.), care a detinut pentru o lunga perioada de timp (pana la 13 septembrie 1922) recordul termic al intregii planete.

Precipitatiile atmosferice sunt foarte reduse cantitativ in climatul subtropical arid (9 300- 450mm). Ca urmare a combinarii distributiv evolutive a tuturor elementelor climatice se creeaza conditiile ca deserturile, semideserturile si mai ales stepele sa aiba un grad de uscaciune mai redus decat cele dezvoltate in limitele climatelor tropicale aride si semiaride. In consecinta, vegetatia acestora este mai bogata, ariile stepice dezvoltate mai ales in zonele subtropicale semiaride fiind capabile sa sustina un septel ovin si caprin mai numeros.

Gradul de ariditate al acestor regiuni este mai redus decat al celor tropicale aride si semiaride. Doar in doua arii restranse gradul de ariditate este mai accentuat, formandu-se un climat subtropical arid distinct. Este vorba de Podisul Colorado in America de Nord si extremitatea vestica a Campiei Gran Chaco in America de Sud.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *