Cand vine vorba de curatarea zonelor industriale sau a suprafetelor de mari dimensiuni, precum uzine sau fabrici, ideal este sa ne orientam dupa cea mai eficienta metoda de curatare, care sa aiba efecte in scurt timp si sa conduca spre cele mai bune rezultate.
Din acest motiv intentionam sa alegem intre curatarea cu soda si cea cu nisip. Ambele metode sunt eficiente si produc rezultate minunate, dar cu toate acestea se diferentiaza intre ele prin tehnicile de aplicare. Praful, grasimea, vopseaua sau alte impuritati pot produce blocaje ale echipamentelor tehnologice, incat o curatare profunda este indicata de cele mai multe ori. Astfel se apeleaza la o curatre abraziva, care presupune utilizarea unui jet cu presiune inalta pentru a elimina particulele abrazive depuse.
Curatarea cu soda foloseste un flux mare de viteaza ce contine particule de bicarbonat de sodiu, ideale pentru a indeparta murdaria si mizeria. Aceste particule de soda sunt propulsate prin aerul comprimat, ce loveste suprafata de curatat cu viteza, incat rupe particulele de murdarie sau le fragmenteaza. In acest mod, suprafetele de vopsea sau de murdarie sunt indepartate, fara a deteriora statul de materialul initial.
Pe de alta parte, curatarea cu nisip consta intr-un proces de curatare la presiune inalta si cu un volum mare de eliminare a presiunii aerului comprimat. Se spune ca utilizarea procesului abraziv cu nisip indeparteaza cele mai multe impuritati de pe materiale precum cupru, metal si alte suprafete abrazive, dar nu este indicat pentru alte suprafete mai slabe si mai moi.
Din alte puncte de vedere, curatarea cu nisip prezinta un numar redus de avantaje, care pot fi identificate astfel: are un ritm rapid de functionare, indeparteaza stratul dur de murdaria acumulata sau de vopsea, este utilizata in special in zone industriale de mari dimensiuni si este cea mai convenabila si accesibila metoda de a curata suprafetele grunjoase.