Evolutia ne-a „tunat” fiecare aspect al urechii pentru a asigura supravietuirea intr-o lume dominata de tigrii cu dinti sabie si mamuti. Nu stim sigur, nu e ora de istorie acum. Inapoi la ureche, insa.
In primul rand, forma aceea ciudata, cu toate acele cute si ondulatii nu e doar o bolborosire zbarcita a evolutiei – toate elementele urechii sunt programate exact asa cum ar trebui pentru a calauzi undele sonore intr-un mod in care ne permite sa identificam directia din care pradatorul se furiseaza inspre noi.
Nimic surprinzator? Dar ce ziceti de asta: puteti sa auziti temperatura. Da, asta e o combinatie de cuvinte pe care tocmai am folosit-o. Si nu, nu este o gluma.
Asta a declarat o firma britanica de advertising, Condiment Junkie (chiar daca nu ar fi chiar prima noastra alegere pentru stiinta) care au facut un experiment pentru a vedea daca participantii pot determina diferenta dintre ceaiul rece si ceaiul cald turnat intr-un pahar, doar ascultand sunetul. Potrivit rezultatelor lor, surprinzator de multi, adica 96% dintre voluntarii testati au „ghicit” corect temperatura bauturii. Unii cred ca acest fenomen are loc din cauza diferentei de vascozitate dintre lichide. Moleculele dintre-o bautura rece sunt mai putin energice, spre deosebire de moleculele dintre-o bautura calda. Iar urechile noastre sunt atat de super-smechere, incat pot sa auda cat de lenese sunt moleculele.
Celalalt lucru surprinzator despre corpul nostru? Pentru o perioada, oamenii de stiinta au estimat ca exista 100 de miliarde de neuroni in creierul uman. Teoria s-a dovedit neadevarata, descoperindu-se ca cifra adevarata este mai aproape de „doar” 86 de miliarde. Dar, sa nu uitam de sinapse, care fac legatura intre neuroni: numarul total al acestor sinapse este de 100 de trilioane. Un numar de 1.000 de ori mai mare decat numarul total de stele din galaxia noastra, Calea Lactee.