Empatia reprezinta capacitatea de a impartasi sentimentele unei persoane si este una din cele mai importate trasaturi ale oamenilor, care ne defineste ca fiinte rationale. Cu toate acestea, nu este un atribut specific doar fiintelor umane- de fapt, chiar si rozatoarele o posed- dar oamenii sunt extrem de deosebiti in exercitarea acestei trasaturi. Empatia ne permite sa iubim, sa invatam, sa comunicam, sa cooperam si sa traim intr-o societate de succes, iar ceea ce conteaza cel mai multa este ca aceasta caracteristica ne permite sa supravietuim.
Invatam sa ne punem in locul altei persoane doar prin faptul ca ii privim viata. Cu toate acestea, tehnologiile din ziua de azi au evoluat extrem de mult- de la inceputul scrisului, la telecomunicatii, tehnologii ale informatiei si, in curand, la tehnologii telepatice care vor beneficia de interfete creier-calculator. In secolul XXI, folosim tehnologia pentru a comunica la un nivel fara precedent, care nu s-a mai inregistrat niciodata in istoria omenirii. Deci, cu atat de multe oportunitati de a comunica, de ce nu reusim sa ne intelegem unul pe altul si ajungem sa sfarsim in conflict?
Tehnologia distruge empatia
Sistemul empatic al creierului nostru inregistreaza o serie de probleme. Cei mai multi oameni se pricep foarte bine sa empatizeze cu altii, insa nu au capacitatea de a face acelasi lucru cand vine vorba de un grup mai mare: o natiune sau un grup etnic. Dar, pentru toate aceste informatii si pentru expunerea la noi idei, exista o multime de tehnologii de comunicare care ajung sa distruga empatia. In primul rand, cele responsabile de distrugerea trasaturilor de empatie sunt retelele sociale si mass-media. Astfel, acestea nu numai ca ajung sa distruga empatia dar, ajung sa duca o actiune a unui grup la una extrema.
Calculatoarele, laptop-urile, smartphone-urile si alte gadget-uri specifice acestui secol contribuie la o reducere uimitoare a gradului de empatie. Astfel, in lipsa unei comunicari- chiar si a uneia virtuale- oamenii nu mai reusesc sa se puna in locul celor din jur.
Tehnologia efecteaza din ce in ce mai mult oamenii, fiind daunatoare creierului, organismului si chiar vietii sociale. Pe de alta parte, cu ajutorul tehnologiei reusim sa evoluam si sa ne cunoastem mai bine ca specie. Exista numeroase studii care fac legatura intre tehnologie si om, iar cele mai uimitoare subiecte din acest domeniu le gasesti pe blog-ul T-smart. Un blog specializat pe subiecte din tehnologie, ofera cititorilor sai cele mai tari noutati din acest domeniu. Vizitatorii T-smart au ocazia sa afle primii ce noutati au aparut in lumea digitala, dar si care sunt cele mai noi gadget-uri lansate pe piata.