Unii oameni pot vorbi un numar nelimitat de limbi diferite. Insa, cum pot acestia sa faca acest lucru, si ce putem face si noi ca sa invatam de la ei?
Nu este de mirare ca foarte multi dintre noi gasim invatarea unei limbi straine o actiune foarte dificila. Acest lucru se intampla pentru ca ne gandim ca acest lucru este o adevarata provocare pentru creierul nostru. Avem o multime de sisteme de memorie, iar stapanirea unei limbi straine este sistemul care ne diferentiaza cel mai mult ca indivizi in parte. Asadar, exista memorie procedurala- unde muschii ne programeaza pentru a avea un accent perfect si memorie declarativa- care este reprezentata de capacitatea de a ne aminti anumite lucruri (cel putin 10.000 de cuvinte noi daca ne dorim sa ne apropiem de un discurs fluent intr-o limba straina).
Abilitatea de a fi multibilingv imbunatateste memoria
Cu toate acestea, stim ca un antrenament dur inseamna si recompense mari. Numeroase studii au aratat ca abilitatea de a fi multibilingv poate imbunatati atentia si memoria, iar acest lucru poate oferi o „rezerva cognitiva”, care poate intarzia debutul afectiunii de dementa. Cercetatorii au descoperit ca cei care vorbesc cel putin doua limbi straine, au intarziat diagnosticul de dementa cu pana la cinci ani. Cei care stiu trei limbi straine intarzie cu 6,4 ani dementa fata de cei care sunt monolingvi, in timp ce persoanele care vorbesc patru sau mai multe limbi straine se bucura de un plus de noua ani sanatosi.
Pana nu demult, neurologii credeau ca cei mai multi dintre noi sunt prea batrani pentru a ajunge sa mai fie fluenti intr-o limba straina proaspat invatata. Exista o fereastra ingusta, care se gaseste in timpul copilariei tuturor, care poate ridica nivelul unui nou limbaj. Cu toate acestea, multi cercetatori sugereaza ca acest lucru este putin exagerat- acestia au constatat ca exista o foarte usoara scadere a abilitatilor noastre lingvistice pe masura ce imbatranim.