Cablurile de date au fost inventate pentru a standardiza conectiunea dintre computere si sistemele periferice (tastatura, mouse, camera digitala etc), atat pentru a transmite date, cat si pentru a le incarca cu energie. In prezent, pot fi folosite si pentru console video sau smartphone-uri. La cablu conectica putem gasi o varietate de astfel de produse disponibile spre vanzare si informatiile adiacente necesare.

Cablul USB este o specificatie ce stabileste comunicatia intre gazda si anumite dispozitive. Acesta a fost creat in 1996, fiind proiectat de Intel, Compaq, Microsoft, IBM, Digital Equipment Corporation  si Northern Telecom. Acesta are capacitatea de a conecta sistemele periferice, ca tastatura, mouse-ul, imprimanta, camera digitala, hard disk-ul extern etc. USB-ul poate transmite informatia printr-un cablu sau de la aplicatie la aplicatie, folosind fie serial (adica bit cu bit pe un singur canal de comunicatie) sau serial (care inseamna tot bit cu bit, insa pe mai multe canale de comunicatie).

Cablurile USB cu trei conectoare sunt denumite cabluri USB-Y, datorita bifurcatiei Y de la un capat, ce duce la doua conectoare USB diferite, avand ca scop alimentarea suplimentara. Mufa A este de tip mini-USB si se conecteaza la dispozitivul extern, in timp ce mufele B si C sunt de tip USB-A si se conecteaza la doua porturi USB ale unui laptop sau calculator. Toate cele trei mufe trebuie conectate pentru a obtine rezultatele cele mai bune. In cazul conectarii doar mufelor A si B, dispozitivul extern nu va functiona la performanta sa posibila sau chiar nu va functiona deloc. Simpla conectivitate a mufei USB suplimentare inseamna ca alimentarea aparatelor prin alimentatoare separate nu mai este necesara. Avantajele sunt evidente: volum minim, greutate redusa, conectare rapida si, atat de important, pret scazut.

High Definition Multimedia Interface (HDMI) ce poate fi folosit cu echipament audio si video precum Blu-ray, DVD sau televizoarele HDTV, transmitand tot ceea ce inseamna high definition, atat audio, cat si imagine, printr-un singur cablu. Desi se aseamana unui cablu USB, acesta are in interior 19 fire si poate transmite un continut cu latimea de banda de 10.g Gpbs. Aceasta capacitate este cu atat mai remarcabila, daca luam in considerare ca reprezinta de doua ori necesarul transmiterii canalelor-multiple audio sau video. HDMI-ul este necromprimat digital, spre deosebire de celelalte tipuri de cabluri care sunt analog si pierd din calitatea imaginii si sunetului transmis. Cablul HDMI pastreaza semnalul digital original, fara sa mai necesita converitea acestuia, inspre televizor si apoi in digital.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *