otet balsamicotet balsamic

Provenit din Italia, acest condiment are aspectul unui sirop, este gros si aromat, intunecat la culoare si invechit inainte de consum de la 3 pana la 12 ani. Spre deosebire de alte tipuri de otet, care au un gust intepator, acesta are o aroma bogata si dulce. Renumele acestui condiment cu aspect de sirop este dat nu numai de acest gust remarcabil, dar si de beneficiile pe care le are pentru sanatate.

Otetul balsamic retine majoritatea substantelor nutritive prezente in strugurii din care este stors, continand astfel nutrienti precum fier, calciu, potasiu, fosfor si magneziu. Astfel adaugarea acestuia in dieta va aduce doar beneficii pentru organism.

Proprietati antioxidante: Reactiile de oxidare au loc in organism pentru a se produce energie, si duc la formarea radicalilor liberi daunatori celulelor. Acesti radicali liberi afecteaza membranele celulare si au ca rezultat imbatranirea prematura, rigidizarea peretilor arteriali si chiar cancerul. Antioxidantii din otetul balsamic distrug acesti radicali liberi, prevenind si daunele provocate celulelor; se pare de asemenea ca incetineste si procesul de imbatranire.

Lupta contra cancerului: Strugurii din care este obtinut otetul balsamic contin substante cu proprietati antioxidante. Acestea, alaturi de vitamina C, intaresc sistemul imunitar, ajutand la lupta contra cancerului si contra altor boli infectioase si inflamatii. Un sistem imunitar puternic inseamna implicit un risc scazut de boala.

Reduce riscul atacurilor cardiace: Continutul redus de grasimi saturate si colesterol il face sa nu aiba efecte negative asupra inimii. Cand toppingurile bogate in colesterol sunt inlocuite cu otet balsamic, sanatatea inimii se imbunatateste, deoarece grasimile nedorite nu mai sunt depozitate in vasele de sange si peretii lor. Otetul balsamic imbunatateste astfel sanatatea inimii si reduce tensiunea arteriala, scazand si riscul de atacuri cardiace.

Ajuta la digestie: Polifenolii din otetul balsamic stimuleaza activitatea enzimei denumita pepsina din organism. Aceasta enzima digestiva ce ajuta la descompunerea proteinelor in aminoacizi, in timp ce polifenolii ajuta de asemenea la absorbtia acestora in intestine. O buna absorbtie de aminoacizi ajuta corpul sa ii foloseasca pentru construirea de noi celule si repararea celor vechi, asadar otetul balsamic ajuta si la procesul de digestie.

Pe langa toate aceste beneficii, se pare ca otetul balsamic reduce si riscul aparitiei migrenelor si durerilor de cap, intareste oasele prin cresterea absorbtiei de calciu, energizeaza corpul, incetineste procesul de imbatranire si previne anemia. Cu cat e mai lunga perioada in care este invechit, cu atat otetul balsamic este de o calitate superioara, iar beneficiile pentru sanatate cu atat mai mari.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *