donaredonare

In timpul unei urgente medicale sau in sala de operatie disponibilitatea de sange sanatos si compatibil poate uneori sa salveze vieti. In ciuda importantei donarii de sange pentru salvarea de vieti, unii oameni perfect sanatosi, care ar putea dona, au retineri in aceasta privinta. Aceste indoieli apar datorita unor mituri si conceptii gresite, cateva dintre acestea sunt enumerate in continuare.

Mit: Sunt prea batran ca sa donez.
Nu exista o restrictie de varsta pentru a dona sange, trebuie sa fii doar major.

Mit: Iau tratament medicamentos.
Daca tratamentul este pentru o infectie sau pentru o boala ce poate fi transmisa prin sange, atunci nu esti un candidat eligibil. Alte medicamente precum antibioticele au o perioada dupa care permit donarea de sange.

Mit: Doare.
Singura durere pe care o vei simti este intepatura acului introdus pentru recoltare.

Mit: Sunt alergic.
A suferi de orice tip de alergie nu te face incapabil de a dona sange. Cat timp temperatura corpului este normala (nu exista febra), nu sunt probleme respiratorii si te simti bine in ziua donarii, atunci esti eligibil.

Mit: Dureaza prea mult.
Intregul proces, cu tot cu inregistrare si teste, dureaza maxim 30 minute. Recoltarea propriu zisa dureaza 10-15 minute.

Mit: Imi va fi afectata sanatatea dupa donare.
Daca starea de sanatate inainte de donare este una buna, cu suficienta odihna si aport de lichide iti vei reveni la normal in timp de o zi.

Mit: Cantitatea de sange donata nu va fi restaurata.
Sangele donat este refacut de catre organism din punct de vedere cantitativ in timp de 24 de ore, iar din punct de vedere calitativ – 2-3 saptamani.

Mit: Grupa mea de sange este una obisnuita (sau neobisnuita); nimeni nu are nevoie de ea.
Cererea de sange este constanta. Nici una din grupe nu poate fi clasificata precum comuna sau mai putin comuna.

Mit: Nu voi putea face nici un fel de activitate fizica dupa donare.
Cateva ore dupa ce ai donat, dupa o odihna corespunzatoare, te poti intoarce la activitatile si rutina zilnica, inclusiv activitati ce presupun eforturi mai mari.

Poate nu ai avut ocazia de a dona sange in trecut, insa daca se va ivi ocazia cunosti acum aceste mituri, nu te vor mai impiedica din a dona si poate chiar vei salva viata cuiva.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *