auz

Tratamentul care ar putea trata pierderea auzului ereditar ar putea fi disponibil in termen de cinci ani. Cercetarile au dezvaluit ca tehnica revolutionara a prezentului este capabila de a stabili ADN-ul „defect”, care permite soarecii surzi sa auda din nou. Un experiment similar este pe cale de a ajuta oamenii sa isi recapete auzul care l-au pierdut in urma unor deteriorari sau a unor boli.

Un studiu recent a descoperit ca soarecii care sufera de lipsa auzului datorita geneticii, ar putea sa simta zgomote dupa ce primesc unele copii sanatoase ale genelor defectuoase. Oamenii de stiinta declara ca genele mutante ale soarecilor sunt similare cu cele responsabile de pierderea auzului in cazul oamenilor, determinand o crestere a sperantelor ca aceasta tehnica poate fi folosita in randul oamenilor. Asadar, expertii sustin ca aceasta tehnica inca are nevoie de analize aprofundate, dar spera ca experimentul clinic sa poata incepe in cinci sau zece ani. Tehnica folosita in cazul soarecilor a avut rezultate clinice pozitive in conditiile unor boli de sange sau de orbire.

Un element cheie in optimismul curent este dezvoltarea unui sistem mai bun si mai sigur pentru obtinerea unor gene corecte in organism. In cazul pierderii auzului, acest lucru implica injectarea unui virus in urechea interna.

Cum a fost realizat testul?

Oamenii de stiinta au testat auzul in cazul unor soareci mutanti nou-nascuti, unde au analizat cat de tare sar acestia atunci cand sunt speriati de un zgomot. Echipa s-a concentrat pe o gena numita TMC1, care este o cauza comuna a pierderii auzului in cazul oamenilor. Oamenii de stiinta au injectat virusi care contineau gene sanatoase intr-un virus numit AAV1. Virusul a infectat celulele din interiorul urechilor soarecilor, oferindu-ee gene sanatoase. In mai putin de o luna, aproape jumatate din soarecii care sufereau de mutatii genetice au aratat o activitate consistenta a undelor cerebrale, reactionand atunci cand au fost expusi in fata unor zgomote puternice.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *