proignis.ro

Fie ca suntem multumiti de realizarile noastre pana in acest moment sau nu, fiecare dintre noi vede viata drept un nepretuit, unic. Destul de des stabilim anumite teluri pe care ne dorim sa le atingem, deoarece, desi este frumoasa, viata are „o data de valabilitate”. Trecerea la cele vesince a unei persoane dragi ne poate afecta intr-un mod puternic, si uneori, poate dura ani la rand sa acceptam ca acea persoana a plecat pe drumul fara de intoarcere si ca trebuie sa ne resemnam.

Sunt persoane care se gandesc inca din timpul vietii la aspectele legate de ritualele de inmormantare, iar pe final stiu exact ce vor, insa exista unii care aleg sa nu se preocupe de aceste detalii, care de altfel vor cadea pe umerii familiei. In ultima perioada, se regasesc in cadrul ceremoniei de inmormantare elemente mai putin obisnuite, drept urmare a dorintelor raposatului. Astfel, poate fi vorba despre anumite detalii legate de vestimentatie (unii isi doresc sa fie inmormantati intr-o anumita tinuta), de lemnul sau culoarea sicriului, cat si de dorinta ca trupul sa fie incinerat.

Desi in Romania acest subiect starneste o multime de controverse si discutii, la procesul de incinerare se recurgea inca din perioada preistorica, insa s-a introdus ca si practica in tara noastra abia in perioada interbelica. Desi multi opteaza pentru ritualul de inmormantare clasic, este important sa se retina cateva informatii de baza cu privire la procesul de incinerare Cluj.

Ce implica procesul de incinerare umana?

Spus pe scurt, este vorba despre arderea trupului neinsufletit, intr-un cuptor special destinat in acest scop. Temperaturile de ardere sunt uriase si pot atinge pana la 1093 de grade Celsius. Ca durata de ardere, acest propces va lua cel mult doua ore, ramasitele fiind transformate la final intr-o cenusa fina. Persoanele care opteaza pentru incinerare imppartasesc credinta cum ca prin ardere vor putea atinge un nivel superior de purificare sufleteasca, iar aruncarea cenusei va marca eliberarea sufletului lor. In acelasi timp, exista familii care aleg sa depoziteze urna in care a fost depozitata cenusa intr-un loc special, din dorinta de a o mai avea alaturi persoana raposata.

 Cat priveste realizarea acestei operatiuni, exista o intreaga documentatie care va fi necesara. Procurarea actelor si avizelor corespunzatoare poate dura si 48 de ore, motiv pentru care este bine sa se tina cont si de acest aspect. Desigur, o varianta convenabila este colaborarea cu o firma specializata in acest domeniu, care va grabi tot acest demers, care pe cont propriu se dovedeste a fi de multe ori anevoios.

Un alt aspect demn de mentionat se refera la faptul ca persoana ce urmeaza sa fie supusa procedurii de incinerare nu trebuie sa aiba pe suprafata corpului sau inauntrul acestuia obiecte din metal, precum bijuterii, proteze, dispozitive mecanice, radioactive sau stimulatoare cardiace. In cazul in care se omite verificarea acestui detaliu, exista posibilitatea producerii unei explozii de mari proportii, care va distruge inclusiv incaparea deestinata incinerarii. 

De asemenea, este important de stiu ca trupul persoanei decedate va fi introdus intr-un dispozitiv din carton, creat anume, ori intr-un cosciug din lemn, cu scopul de a grabi procesul de ardere.

 In Biserica Ortodoxa incinerarea nu este incurajata, fiind considerata o metoda de violenta asupra corpului neinsufletit, deci tratarea acestuia fara respectul cuvenit.

Prin urmare, exista diverse motive pentru care oamenii prefera sa aiba parte de o inmormantare clasica decat sa fie incinerati, precum valabila si reciproca. Fiecare in parte face o algere baza pe propriile credinte ori a nivelului de informare pe care il au cu privire la fiecare metoda.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *