Medic-familieMedic-familie

Ciclul unui pacient care isi alege medicul de familie este cam asa: se decide asupra medicului de famili, se duce la o consultatie in care ii se spun ce acte trebuie sa aduca, dupa care realizeaza o cerere de inscriere, semnata si datata, se aduc actele necesare, se plateste o suma la Casa Judeteana de Sanatate, iar apoi apcientul intra in strcta supraveghere si monitorizare a medicului respectiv.

Cu toate acestea, medicii de familie inscriu si alti pacienti pe lista lor, fara ca acestia sa isi dea acordul, deoarece au ca scop obtinerea unei finantari mai mari din partea statului. Folosirea codurilor numerice personale ii fac pe cei mai multi medici de familie sa atinga un record in numarul de pacienti, unii ajungand sa detina un numar de peste 2000 de pacienti.

Pacientul care isi alege medicul de familie

Tranzactionarea listelor cu pacienti se realizeaza prin mai multe modalitati, incepand de la tranzactii dintre medici de familie fata in fata, tranzactii virtuale prin intermediul internetului sau prin intermediul altor persoane le legatura. Vanzarea unui pacient se face pentru sume cuprinse intre 8 si 14 euro, incat unii medici de familie castiga din vanzarea listei de pacienti, iar altii pierd.

Pacientul, in cazul de fata care este si asigurator, are dreptul de a-si alege singur medicul de familie, incat daca acesta simte o usoara insecuritate in ceea ce priveste competenta medicului, are dreptul de a-si schimba optiunea. In cazul in care in timpul unul control la fostul medic de familie, acesta constata ca nu mai apartine acestuia, are dreptul sa se reinscrie sau sa renunte la medicul de familie.

Majoritatea pacientilor, in cazul pensionarilor, aleg sa ramana la medicul de familie pe care involuntar l-au ales, deoarece nu doresc sa mai faca cat mai multe demersuri pentru a-si schimba medicul, optand sa fie tratati de acesta. Pentru acestia conteaza sa fie asigurati si sa isi poata primi retetele medicale in normele legale pentru a-si mentine sanatatea.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *