nume planete

Nu se intampla ca in fiecare zi sa ai ocazia sa numesti un corp ceresc, nu-i asa? Ei bine, din fericire pentru noi, astazi se pare ca este una din acele zile cand poti face si acest lucru.

Uniunea Astronomica Americana- IAU- organizatia profesionala responsabila pentru oferirea de nume oficiale pentru obiectele astronomice – printre altele – a dat startul unei runde finale a concursului sau NameExoWorlds. Aceasta initiativa da sansa publicului ca pentru prima data sa numeasca planete sau stele care se afla in afara Sistemului nostru Solar, ceea ce e destul de cool daca stam bine si ne gandim.

Numele pe care publicul va ajunge sa le voteze vor veni din partea a 247 de propuneri prezentate de cluburile de astronomie si organizatiile non-profit din intreaga lume, cu nominalizari din 45 de tari, in total. Acolo sus, exista 20 de sisteme planetare care astepta sa primeasca un nume, care cuprind 15 stele si 32 de exoplanete. Si te-ai gandit pana in prezent ca e destul de dificil pentru tine sa-i dai un nume cainelui tau…

Totusi, exista o serie de nume ciudate propuse pentru vot, nume care provin din mituri si legende, referinte din cultura pop – cum ar fi personaje din filme science-fiction, si chiar si nume care definesc anumite produse japoneze. Bineinteles, exista si o tema mai geek de-a lungul acestei selectii, insa acest lucru este de la sine inteles.

Cum poti sa participi?

Participarea la procesul de votare este destul de simpla. Informatiile despre sistemele care pot fi descrise, dar si o lista completa a numelor propuse de ExoWorlds pot fi gasite la http://nameexoworlds.iau.org/exoworlds , unde vei gasi si instructiuni despre cum poti sa votezi. Acest lucru este complet gratuit, iar din acest motiv nu vei avea nevoie sa iti faci vreun cont.

Daca vrei sa participi si tu la numirea planetelor, intra pe site-ul mentionat anterior: votul este deschis pana la miezul noptii din data de 31 octombrie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *