A primi atributia de somelier este considerat a fi un mare fapt in lumea culinara. Ai nevoie de o gramada de timp, de repetitii, de cultivare a simturilor, si va trebui sa inveti multe concepte complicate ca si „conectare” si „calitatea solului”. Insa criticii de vin sunt doar oameni, si acestia pot fi la fel de bine pacaliti ca si oricine altcineva.

In anul 2001, un cercetator de la Universitatea din Bordeaux a inceput un test pe 54 de studenti oenologi. Cercetatorul a oferit studentilor doua pahare de vin, unul rosu si unul alb. Dupa ce au luat o inghititura, subiectilor le-a fost cerut sa descrie gustul fiecarui vin, si cu totii au descris fiecare tip de strugure si de tanin ce se afla in fiecare pahar. Insa, acestia nu bausera vin rosu.

Cercetatorul a colorat in secret o sticla de vin alb cu vin rosu, reusind cu succes sa pacaleasca toti studentii. Un test similar a luat loc la Institutul Tehnologiei din California. Cercetatorii au pus vin ieftin in sticle scumpe di vin scump in sticle ieftine.

Bautorii nu au fost pacaliti doar sa creada faptul ca vinul ieftin avea un gust mai bun, testarile au descoperit de asemenea mai multe activitati involuntare ale creierului atunci cand acestia au baut lichidul ce parea scump.

Aceste smecherii psihologice pot costa vinurile scumpe multi bani. Un cercetator de la Universitatea Brock a realizat faptul ca oamenii ar da cu 2$ mai mult de sticla daca vinul are un nume ce este greu de pronuntat, indiferent de gustul acestuia. Si timp de 8 ani, un escroc indonezian a castigat cel putin 1, 3 milioane de $ datorita vinului contrafacut doar spunandu-le oamenilor ca vinul sau era mai vechi decat era.

Asadar, si degustatorii sunt oameni si nu au super puteri, iar oamenii de rand care vor sa se bucure de calitatea si gustul unui vin bun nu isi pot da seama nici atat atunci cand sunt fraieriti, escrocii de genul facand o gramada de bani din credulitatea acestora.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *